Concurrentiebeding in een opdrachtovereenkomst, aldus niet zijnde een arbeidsovereenkomst

Gepubliceerd op: 27 februari 2020

In de uitspraak van het gerechtshof te Amsterdam d.d. 20 augustus 2019 (ECLI:NL:GHAMS:2019:3073) is aan de orde gekomen hoe een concurrentiebeding in een opdrachtovereenkomst moet worden toegepast, indien voorts met een concurrent een arbeidsovereenkomst wordt gesloten. Daar het een concurrentiebeding in een opdrachtovereenkomst betreft, wordt de uitleg van dat concurrentiebeding niet bepaald door hetgeen in artikel 7:653 BW is opgenomen. Immers, dat artikel geldt voor een concurrentiebeding in arbeidsovereenkomsten. Desalniettemin kon er toch een beperkende werking uit het concurrentiebeding in de opdrachtovereenkomst worden afgeleid, omdat het concurrentiebeding in de opdrachtovereenkomst door een eenmanszaak is gesloten waarvan de eigenaar vervolgens bij de concurrent in dienst is getreden. Hierdoor kan het concurrentiebeding ook van toepassing zijn op de betreffende eigenaar van de eenmanszaak in privé. Tevens komt het gerechtshof tot het oordeel dat ook voorbereidende handelingen tot overtreding van het concurrentiebeding kunnen leiden. De feiten en omstandigheden waren van dien aard dat de betreffende persoon reeds doende was een bedrijfsgebouw te vinden en te verbouwen voor de onderneming waarvoor in dienstverband de werkzaamheden zouden worden verricht. Tevens beschikte de betreffende werknemer over een budget om het betreffende bedrijf op te zetten. Die voorbereidende werkzaamheden werden aldus ook als overtreding van het concurrentiebeding beschouwd.

Indien u in een opdrachtovereenkomst een concurrentiebeding heeft opgenomen dient u die aldus ook te respecteren, in het geval na beëindiging van de opdrachtovereenkomst in dienstverband werkzaamheden worden verricht bij een concurrent. Tevens dient u zich er bij te bedenken dat ook voorbereidende handelingen kunnen leiden tot overtreding van het concurrentiebeding. Voor de volledige uitspraak kunt u de navolgende link aanklikken.

Indien u nader advies wenst over bedingen in een opdrachtovereenkomst of arbeidsovereenkomst, kunt u met ons kantoor contact opnemen. Naast werkzaamheden in het arbeidsrecht in de Hoeksche Waard, verrichten wij ook veel werkzaamheden als advocaat Rotterdam arbeidsrecht.

VQ Advocaten kan u o.a. helpen bij:

Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?

In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...

Vrijwilliger loopt letsel op bij val uit een om te zagen kerstboom

Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden bij een stichting een ongeval met een vrijwilliger plaatsvindt. Soms bevinden deze werkzaamheden zich in een informele setting waarin het onduidelijk is wie feitelijk de leiding heeft. Wie is er in het geval van een ongeval aansprakelijk voor de schade? En is de schade wel verhaalbaar op de betreffende stichting?

De berekening van partneralimentatie 2023

Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie anders berekend. Voorheen werd bij de berekening van partneralimentatie altijd gerekend met de werkelijke woonlasten.

Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte

Opzegging van een huurovereenkomst (artikel 7:290 BW-bedrijfsruimte) is aan een aantal formaliteiten verbonden. Zo is de opzegtermijn tenminste één jaar en dient de opzegging per exploot of aangetekende brief te worden gedaan. Voor de verhuurder geldt tevens dat de gronden van de opzegging moeten worden vermeld.

Laat ons u helpen.

Volgt u VQ Advocaten al op social media? 

Contact

Gegevens

De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland

Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Klachtenregeling