Hulp via de WMO óf zelf regelen?

Gepubliceerd op: 25 april 2019
Tot 2019 eisten aansprakelijkheidsverzekeraars dat letselschadeslachtoffers die huishoudelijke hulp of andere voorzieningen nodig hadden bij de gemeente een beroep op de WMO doen. Aan het slachtoffer werd dan geen eigen bijdrage opgelegd. Verzekeraars betaalden jaarlijks een afkoopsom aan de gemeenten en betaalden voor deze hulp niets aan het letselschadeslachtoffer.

De WMO is gebaseerd op het uitgangspunt dat een persoon (met een beperking) weer moet kunnen participeren in de samenleving, en verstrekt de goedkoopst mogelijke voorzieningen. Dat uitgangspunt is strijdig met het aansprakelijkheidsrecht, waarin het slachtoffer in de positie moet worden gebracht van vóór het ongeval. Letselschadeslachtoffers behoeven dus geen genoegen te nemen met de goedkoopste voorzieningen via de WMO.

Per 1 januari 2019 hebben verzekeraars deze regresovereenkomst met gemeenten beëindigd.

De eigen bijdrage voor letselschadeslachtoffers die gebruik maken van WMO voorzieningen bedraagt maximaal €17,50 per vier weken, of minder bij een beperkt inkomen. Deze eigen bijdrage is verhaalbaar op de aansprakelijkheidsverzekeraar.

Daarnaast kan het slachtoffer kiezen om géén beroep te doen op de WMO, maar elders hulp in te kopen.

VQ Advocaten kunt u o.a. helpen bij:

Wetswijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2020

Arbeidsrecht | NieuwsWetswijzigingen arbeidsrecht per 1 januari 2020Gepubliceerd op: 8 juli 2019Het arbeidsrecht blijft in beweging. Per 1 januari 2015 zijn er belangrijke wijzigingen doorgevoerd (Wet werk en zekerheid, de WWZ) en de nieuwe wijzigingen staan alweer...

Uitspraak d.d. 21 mei 2019 Hof Den Haag (letsel in supermarkt)

Arbeidsrecht | Letselschade | NieuwsUitspraak d.d. 21 mei 2019 Hof Den Haag (letsel in supermarkt)Gepubliceerd op: 5 juli 2019In hoger beroep is de werkgever aansprakelijk voor de schade ten gevolge van een val van werkneemster in een supermarkt, na het doen van privé...

Nieuwe Wet herziening partneralimentatie

Familierecht | NieuwsNieuwe Wet herziening partneralimentatieGepubliceerd op: 2 juli 2019Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet herziening partneralimentatie. Op basis van deze wet wordt de alimentatietermijn in de basis verkort tot de helft van de...

Wanbetaling

Een ondernemer kan helaas te maken krijgen met wanbetaling. Een opdrachtgever of afnemer laat een rekening onbetaald. Op een aanmaning wordt niet gereageerd. De wederpartij zoekt duidelijk uitvluchten. U kunt natuurlijk wekelijks bellen of een herinnering sturen, echter indien dat geen effect heeft is nadere actie nodig.

Laat ons u helpen.

VQ Advocaten

Het advocatenkantoor heeft een team van gespecialiseerde advocaten die een specialisatieopleiding met goed gevolg hebben afgerond.

Contact

Gegevens

West-Voorstraat 1
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland
Tel.: 0186-614477

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Privacyverklaring