Nieuw wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding

Gepubliceerd op: 1 november 2019

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid diende op
16 september jl. het wetsvoorstel pensioenverdeling bij scheiding in bij de Tweede Kamer. Dit voorstel zou tot gevolg hebben dat ex-partners na een echtscheiding een eigen aanspraak krijgen op ouderdomspensioen. Het is de bedoeling dat deze wet ingaat op 1 januari 2021.

De verdeling van pensioen bij scheiding is nu geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wvps), waarbij de hoofdregel is dat ex-partners aanspraken kunnen doen gelden op het pensioen van de andere echtgenoot over de gehele huwelijkse periode.

Het nieuwe wetsvoorstel Pensioenverdeling bij scheiding brengt hierin verandering. Dit wetsvoorstel maakt conversie de standaard manier van verdelen, maar afwijkingsmogelijkheden blijven bestaan.

Bij verevening van pensioen is de vereveningsgerechtigde afhankelijk van de keuzes die zijn of haar ex-partner maakt. Als de ex-partner besluit langer door te werken, dan heeft dat gevolgen voor de vereveningsgerechtigde, waarbij het pensioen ook later ingaat.

Bij conversie wordt de pensioenband tussen de ex-partners definitief verbroken. De ex-partner krijgt een eigen aanspraak op ouderdomspensioen, die voor de uitbetaling niet langer afhankelijk is van het in leven zijn van de verdelingsplichtige. Beide ex-partner krijgen de beschikking over het aan hen toekomende deel van het pensioen. De beide ex-partners kunnen dus ieder een eigen financiële planning maken, zonder dat zij afhankelijk zijn van de ex-partner.

Heeft u uw pensioen bij de scheiding goed geregeld? Voor meer informatie kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen via 0186-614477 of via info@vq-advocaten.nl.

VQ Advocaten kan u o.a. helpen bij:

Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?

In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...

Vrijwilliger loopt letsel op bij val uit een om te zagen kerstboom

Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden bij een stichting een ongeval met een vrijwilliger plaatsvindt. Soms bevinden deze werkzaamheden zich in een informele setting waarin het onduidelijk is wie feitelijk de leiding heeft. Wie is er in het geval van een ongeval aansprakelijk voor de schade? En is de schade wel verhaalbaar op de betreffende stichting?

De berekening van partneralimentatie 2023

Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie anders berekend. Voorheen werd bij de berekening van partneralimentatie altijd gerekend met de werkelijke woonlasten.

Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte

Opzegging van een huurovereenkomst (artikel 7:290 BW-bedrijfsruimte) is aan een aantal formaliteiten verbonden. Zo is de opzegtermijn tenminste één jaar en dient de opzegging per exploot of aangetekende brief te worden gedaan. Voor de verhuurder geldt tevens dat de gronden van de opzegging moeten worden vermeld.

Laat ons u helpen.

Volgt u VQ Advocaten al op social media? 

Contact

Gegevens

De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland

Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Klachtenregeling