Nieuwe Wet herziening partneralimentatie

Gepubliceerd op: 2 juli 2019

Op 21 mei 2019 heeft de Eerste Kamer ingestemd met de Wet herziening partneralimentatie. Op basis van deze wet wordt de alimentatietermijn in de basis verkort tot de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Op dit moment geldt er nog een partneralimentatieverplichting van maximaal 12 jaar. De nieuwe Wet betekent dan ook een aanzienlijke beperking van de omvang van de alimentatieverplichting. Wat betekent dit voor u?

Van belang is dat de nieuwe Wet pas over een half jaar inwerking treedt, namelijk per 1 januari 2020. De thans lopende echtscheidingszaken en reeds bestaande alimentatieverplichtingen worden niet geraakt door de nieuwe Wet. De nieuwe regels worden slechts van toepassing op echtscheidingsverzoeken die op of na 1 januari 2020 worden ingediend.

Verder is belangrijk om te weten dat de nieuwe Wet drie uitzonderingsgevallen kent:

  1. Indien op het tijdstip van indiening van het echtscheidingsverzoek de duur van het huwelijk langer is dan vijftien jaren én de leeftijd van de alimentatiegerechtigde maximaal tien jaar lager is dan de op dat moment geldende AOW-leeftijd, eindigt de alimentatieverplichting wanneer de alimentatiegerechtigde de AOW-leeftijd heeft bereikt. De maximale termijn is dan 10 jaar, als de alimentatiegerechtigde precies 10 jaar voor de AOW-leeftijd zit op het moment van scheiding.
  2. Indien de uit het huwelijk geboren kinderen nog niet allemaal de leeftijd van twaalf jaar hebben bereikt, eindigt de alimentatieduur niet eerder dan op het tijdstip dat het jongste kind twaalf jaar is geworden. De maximale termijn is dan 12 jaar, als het jongste kind geboren wordt op het moment van scheiding.
  3. Voor alimentatiegerechtigden die op of voor 1 januari 1970 geboren zijn, de vijftig jaar en ouderen, geldt een maximale alimentatietermijn van tien jaar.

Als er een samenloop is van meerdere uitzonderingen, dan geldt de langste termijn.

Tot slot kent de nieuwe Wet een hardheidsclausule. Als beëindiging van de alimentatie gelet op alle omstandigheden van het geval, naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet kan worden gevergd van de alimentatiegerechtigde, kan de rechter op diens verzoek alsnog een termijn vaststellen. Daarmee kan de alimentatieduur in schrijnende gevallen worden verlengd.

De nieuwe Wet is van toepassing op alle echtscheidingsverzoeken die worden ingediend op of na 1 januari 2020. De alimentatietermijn gaat echter pas lopen vanaf het moment van ontbinding van het huwelijk, dat wil zeggen vanaf de datum van inschrijving van de echtscheidingsbeschikking in de registers van de burgerlijke stand. Dit betreft dan ook een later tijdstip dan de datum van indiening van het echtscheidingsverzoek.

Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat, uitzonderingen daargelaten, er geen termijn van twaalf jaar meer zal bestaan. Gelet op het overgangsrecht zal er voor u veel vanaf kunnen hangen of het verzoekschrift tot echtscheiding voor of na 1 januari 2020 wordt ingediend.

VQ Advocaten kan u o.a. helpen bij:

Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?

In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...

Vrijwilliger loopt letsel op bij val uit een om te zagen kerstboom

Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden bij een stichting een ongeval met een vrijwilliger plaatsvindt. Soms bevinden deze werkzaamheden zich in een informele setting waarin het onduidelijk is wie feitelijk de leiding heeft. Wie is er in het geval van een ongeval aansprakelijk voor de schade? En is de schade wel verhaalbaar op de betreffende stichting?

De berekening van partneralimentatie 2023

Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie anders berekend. Voorheen werd bij de berekening van partneralimentatie altijd gerekend met de werkelijke woonlasten.

Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte

Opzegging van een huurovereenkomst (artikel 7:290 BW-bedrijfsruimte) is aan een aantal formaliteiten verbonden. Zo is de opzegtermijn tenminste één jaar en dient de opzegging per exploot of aangetekende brief te worden gedaan. Voor de verhuurder geldt tevens dat de gronden van de opzegging moeten worden vermeld.

Laat ons u helpen.

Volgt u VQ Advocaten al op social media? 

Contact

Gegevens

De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland

Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Klachtenregeling