Shockschade

Gepubliceerd op: 5 augustus 2019

Shockschade is psychische schade die iemand heeft opgelopen door een zeer heftige gebeurtenis. De persoon raakt vaak zelf niet gewond, maar heeft wel schade opgelopen als gevolg van de heftige gevolgen van het ongeval, ter plekke of direct daarna. De Hoge Raad -de hoogste rechter in Nederland op het gebied van het civiele-, straf- en belastingrecht- heeft in eerdere uitspraken de vereisten voor het verkrijgen van shockschade uiteengezet. Kort gezegd dient er sprake te zijn van een zodanige emotionele schok door het waarnemen van het ongeval en/of een directe confrontatie met de ernstige gevolgen daarvan, dat daardoor psychisch letsel is ontstaan. De confrontatie moet leiden tot een in de psychiatrie erkend ziektebeeld. De hevige shock zal zich volgens de Hoge Raad sneller voordoen als er sprake is van een nauwe affectieve relatie, denk hierbij aan een partner of eigen kind.

 Op 23 juli 2019 deed het Gerechtshof Den Haag een interessante uitspraak over shockschade.  In deze hevige zaak kwam een jonge vrouw om het leven door een aanrijding met een vuilniswagen. De ouders van het slachtoffer hebben het slachtoffer geïdentificeerd in het mortuarium. Als gevolg hiervan stellen de ouders nog dagelijks te worden geconfronteerd met de traumatische beelden van de identificatie. In eerste aanleg wees de rechter de vordering af, omdat de ouders het ongeval niet zelf hadden waargenomen. Hiermee zou niet voldaan zou zijn aan het confrontatievereiste. Het Hof acht het aannemelijk dat het aanschouwen van de hevige verwondingen van hun dochter in combinatie met camerabeelden van het ongeval en de in het strafdossier opgenomen verklaringen van de getuigen omtrent het ongeval hebben vernomen een hevige emotionele schok teweeg hebben gebracht. Het Hof oordeelt gezien deze omstandigheden dat er aan het zogenoemde confrontatievereiste is voldaan.

Lees de uitspraak hier verder. 

VQ Advocaten kan u o.a. helpen bij:

Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?

In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...

Vrijwilliger loopt letsel op bij val uit een om te zagen kerstboom

Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden bij een stichting een ongeval met een vrijwilliger plaatsvindt. Soms bevinden deze werkzaamheden zich in een informele setting waarin het onduidelijk is wie feitelijk de leiding heeft. Wie is er in het geval van een ongeval aansprakelijk voor de schade? En is de schade wel verhaalbaar op de betreffende stichting?

De berekening van partneralimentatie 2023

Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie anders berekend. Voorheen werd bij de berekening van partneralimentatie altijd gerekend met de werkelijke woonlasten.

Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte

Opzegging van een huurovereenkomst (artikel 7:290 BW-bedrijfsruimte) is aan een aantal formaliteiten verbonden. Zo is de opzegtermijn tenminste één jaar en dient de opzegging per exploot of aangetekende brief te worden gedaan. Voor de verhuurder geldt tevens dat de gronden van de opzegging moeten worden vermeld.

Laat ons u helpen.

Volgt u VQ Advocaten al op social media? 

Contact

Gegevens

De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland

Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Klachtenregeling