Smartengeld na letselschade: wat is het en heb ik daar recht op?

Gepubliceerd op: 19 november 2019

Als u letselschade heeft opgelopen als gevolg van een ongeval waarvoor een ander aansprakelijk is, dan heeft u recht op een smartengeld. Een smartengeld ontvangt u bovenop de vergoeding voor materiële schade, zoals medische kosten en inkomstenverlies.

Wat is smartengeld?

Smartengeld is vergoeding voor de immateriële schade. Voorbeelden hiervan zijn:

  • pijn die u voelt,
  • angstgevoelens voor de plek van het ongeval,
  • slapeloze nachten,
  • verdriet omdat u uw hobby niet meer kunt uitoefenen,
  • teleurstelling omdat u een ander beroep moet zoeken,
  • schaamte voor littekens etc.

Al deze aspecten kunnen ervoor zorgen dat uw kwaliteit van leven minder is dan voor het ongeval. Een smartengeld compenseert uw gederfde levensvreugde.

Hoe bereken ik smartengeld?

Smartengeld bereken is niet eenvoudig. Gederfde levensvreugde is vaak moeilijk in geld uit te drukken. Vaak wordt in de praktijk uw persoonlijke situatie vergeleken met een andere letselschadezaak. Uitspraken van rechters hierover zijn gebundeld in de Smartengeldgids en kunnen als richtlijn dienen.

De hoogte van een smartengeld is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren die een rechter weegt bij het bepalen van de hoogte van een smartengeld zijn:

  • de aard en ernst  van het door u opgelopen letsel,
  • uw leeftijd,
  • of u een man of vrouw bent,
  • de ondergane medische behandelingen,
  • de duur van uw herstel, 
  • de duur van uw arbeidsongeschiktheid,
  • de(blijvende) gevolgen van de klachten voor uw dagelijks leven.

Wanneer wordt mijn smartengeld berekend?

Het is moeilijk om op voorhand te zeggen wat de hoogte is van uw smartengeld. Uw herstel zal eerst afgewacht moeten worden. U kunt zich voorstellen dat iemand met blijvende beperkingen een hogere smartengeld toegewezen krijgt, dan iemand die volledig is hersteld.

Pas als er een medische eindtoestand is, kan de hoogte van uw smartengeld berekend worden. Bij ernstig letsel is er meestal pas na twee jaar na het ongeval een medische eindtoestand. Dat betekent niet dat u pas na twee jaar uw smartengeld ontvangt. In de praktijk betaalt de aansprakelijke verzekeraar in de tussentijd voorschotten op het smartengeld.

Vragen?

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van de hoogte van uw smartengeld? Neem contact op met onze advocaten, wij staan u graag bij!

Bron: www.smartengeld.nl

VQ Advocaten kan u o.a. helpen bij:

Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?

In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...

Vrijwilliger loopt letsel op bij val uit een om te zagen kerstboom

Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden bij een stichting een ongeval met een vrijwilliger plaatsvindt. Soms bevinden deze werkzaamheden zich in een informele setting waarin het onduidelijk is wie feitelijk de leiding heeft. Wie is er in het geval van een ongeval aansprakelijk voor de schade? En is de schade wel verhaalbaar op de betreffende stichting?

De berekening van partneralimentatie 2023

Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie anders berekend. Voorheen werd bij de berekening van partneralimentatie altijd gerekend met de werkelijke woonlasten.

Opzegging huurovereenkomst bedrijfsruimte

Opzegging van een huurovereenkomst (artikel 7:290 BW-bedrijfsruimte) is aan een aantal formaliteiten verbonden. Zo is de opzegtermijn tenminste één jaar en dient de opzegging per exploot of aangetekende brief te worden gedaan. Voor de verhuurder geldt tevens dat de gronden van de opzegging moeten worden vermeld.

Laat ons u helpen.

Volgt u VQ Advocaten al op social media? 

Contact

Gegevens

De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland

Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Klachtenregeling