De coronacrisis, omgangsregelingen en alimentatie
De coronacrisis roept veel vragen op over de omgang en de alimentatie. Moeten de regelingen en afspraken nog worden nagekomen? Ons antwoord: ja, in beginsel wel. Ons advies: wees redelijk en probeer samen tot een oplossing te komen.
Sinds een paar weken staat alles op z’n kop. Scholen zijn dicht, misschien werkt u wel thuis of oefent u een cruciaal beroep uit. Wanneer u gescheiden bent en kinderen heeft, is het bij de uitvoer van de omgangsregeling onder normale omstandigheden soms al passen en meten met elkaar. In de huidige situatie is het een ware uitdaging. Sommige ouders willen uit angst voor besmettingsgevaar hun kinderen liever niet meer naar de andere ouder laten gaan. Maar ook onder de huidige omstandigheden dient u zich zoveel mogelijk aan de afspraken te houden. Als de kinderen gezond zijn en ook de ouders zich goed voelen, laten de overheidsregels het toe dat de kinderen volgens afspraak bij beide ouders verblijven. Voor kinderen is het ook van belang dat zoveel mogelijk de omgangstructuur wordt aangehouden zoals ze gewend zijn.
Ook over de alimentatieverplichting komen veel vragen binnen. Wat nu als uw inkomen door de coronacrisis is gedaald, moet u dan nog wel de alimentatie betalen? Veel ondernemers zien hun inkomsten dalen. Volgens de Wet kan bij een wijziging van omstandigheden de rechter worden verzocht de alimentatie te wijzigen. Op dit moment is het nog niet goed in te schatten of een gang naar de rechter zin zal hebben, omdat we niet weten of de slechtere financiële situatie tijdelijk zal zijn. Bovendien zijn de rechtbanken wegens de coronacrisis gesloten. Alimentatiezaken zijn niet als urgent aangemerkt en worden op dit moment niet behandeld. Ook voor alimentatiezaken geldt dat u niet zonder overleg kunt stoppen met betalen.
Zowel voor de omgangs- als alimentatieregelingen geldt dat u mogelijk belang heeft om onder de huidige omstandigheden (tijdelijk) andere afspraken te maken. Het is dan ook van belang dat u zich flexibel naar elkaar opstelt. Blijf met elkaar in gesprek en probeer er samen zo goed mogelijk uit te komen. Levert dit problemen op, neem dan contact op met een advocaat-mediator.
VQ Advocaten kunt u o.a. helpen bij:
De mogelijkheden bij het beëindigen van een tijdelijk contract zonder tussentijdsopzegbeding middels een vaststellingsovereenkomst
Werknemer en werkgever zijn overeengekomen dat werknemer bij werkgever in dienst treedt voor een periode van een jaar, waarbij niet tussentijds kan worden opgezegd. Na verloop van tijd krijgen werkgever en werknemer een geschil en wensen de overeenkomst met elkaar te...
Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?
In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...
Vrijwilliger loopt letsel op bij val uit een om te zagen kerstboom
Het kan voorkomen dat er tijdens werkzaamheden bij een stichting een ongeval met een vrijwilliger plaatsvindt. Soms bevinden deze werkzaamheden zich in een informele setting waarin het onduidelijk is wie feitelijk de leiding heeft. Wie is er in het geval van een ongeval aansprakelijk voor de schade? En is de schade wel verhaalbaar op de betreffende stichting?
De berekening van partneralimentatie 2023
Met ingang van 1 januari 2023 wordt partneralimentatie anders berekend. Voorheen werd bij de berekening van partneralimentatie altijd gerekend met de werkelijke woonlasten.
Laat ons u helpen.
Volgt u VQ Advocaten al op social media?
Contact
Gegevens
De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland
Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)
KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01