Gedeeltelijke vernietiging van een concurrentiebeding

Gepubliceerd op: 12 januari 2023

Een rechter kan een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk vernietigen indien een werknemer door het beding onbillijk wordt benadeeld in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever. Een werkgever heeft belang bij de naleving van het concurrentiebeding ter bescherming van haar bedrijfsdebiet.

In de uitspraak van de rechtbank Rotterdam d.d.
16 november 2022 (ECLI:NL:RBROT:2022:11454) kwam aan de orde dat nadere afwijkende afspraken tussen partijen tot gevolg kan hebben dat een concurrentiebeding gedeeltelijk zal worden vernietigd. Daar in een kort geding geen gehele of gedeeltelijke vernietiging kan worden toegewezen, heeft de betreffende werknemer in het kort geding gehele of gedeeltelijke schorsing van het concurrentiebeding gevorderd. De rechter in kort geding dient dan een inschatting te maken of het aannemelijk wordt geacht dat de bodemrechter een concurrentiebeding geheel of gedeeltelijk zal vernietigen. In voornoemde uitspraak kwam aan de orde dat op grond van de nader tussen partijen gemaakte afspraken, het aannemelijk is dat de bodemrechter het concurrentiebeding gedeeltelijk zal vernietigen. Onverkorte handhaving van het concurrentiebeding zou tot een onbillijk nadeel voor werknemer leiden. Het boetebeding werd echter niet geheel of gedeeltelijk geschorst. Het boetebedrag werd in die zaak dan ook toegewezen.

Indien tussen partijen naast het concurrentiebeding nadere afspraken worden gemaakt, dient de werkgever er rekening mee te houden dat dit een grondslag kan zijn voor gedeeltelijke vernietiging van het concurrentiebeding.

Heeft u vragen over een concurrentiebeding? Dan kunt u met ons kantoor daarvoor contact opnemen via 0186-614477 of info@vq-advocaten.nl.

VQ Advocaten kan u o.a. helpen bij:

De proefdag als arbeidsovereenkomst in de ketenregeling

Het lijkt ideaal. Een sollicitant een dag laten meelopen alvorens een arbeidsovereenkomst te sluiten. Immers kan dan worden bekeken of zowel de toekomstig werknemer als de werkgever bij elkaar passen. Iets ogenschijnlijk kleins kan echter in de toekomst een groot...

Opleiding verplicht, hoe zit het met de kosten?

In artikel 7:611a BW is opgenomen dat een werkgever de werknemer in staat stelt scholing te volgen die noodzakelijk is voor de uitoefening van de functie. Als op grond van lid 2 van datzelfde artikel sprake is van verplichte scholing om het werk uit te voeren, dient...

Laat ons u helpen.

Volgt u VQ Advocaten al op social media? 

Contact

Gegevens

De Vriesstraat 16
3261 PC Oud-Beijerland
Postbus 1121
3260 AC Oud-Beijerland

Telefoon: 0186-614477 en 0186-727002 (PL)

KvK: 24316650
BTW: 8098.05170.B01

Algemene Voorwaarden
Privacyverklaring
Klachtenregeling